HUN
aranyipeter  •  Aug 10, 2016  1

Vuokkiniemi lesz a következő Finnugor Kulturális Főváros

Augusztus 5-én a nemzetközi szakértőkből álló zsűri megválasztotta a 2017-es év Finnugor Kulturális Fővárosát. A különleges, egynapos eseménynek a Helsinkiben található magyar Balassi Intézet adott otthont. A döntés azután született meg, hogy a három pályázó, Kuhmo, Sippola és Vuokkiniemi prezentáció keretében ismertette pályázatát. „A következő Finnugor Kulturális Főváros Vuokkiniemi lesz. Ez nemcsak a 600 lakosú falu, hanem Karélia számára is kiemelkedő lehetőséget jelent főként a határon túli együttműködések tekintetében” – hívta fel a figyelmet Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda vezetője. 
Read more
aranyipeter  •  Jun 20, 2016

Finnugor hagyományok elevenednek meg Veszprémben

 A finnugor kulturális főváros rendezvénysorozathoz csatlakozva közösen készül a Múzeumok éjszakájára a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza - közölték az intézmények vezetői hétfőn Veszprém főutcáján tartott sajtótájékoztatójukon.  Read more
aranyipeter  •  May 06, 2016

Ezen a hétvégén jobban megismerhetjük a magyarok nyelvrokonait

Ezen a hétvégén a két jelenlegi Finnugor Kulturális Főváros, Veszprém és Iszkaszentgyörgy számos programmal várja az érdeklődőket. A finnugor tematikájú rendezvényeken a részt vevőknek lehetőségük lesz jobban megismerni a magyarok nyelvrokonainak kultúráját. „Emellett az érdeklődök az első Finnugor Kulturális Főváros, az udmurt Sztarije Bigi elöljáróival is találkozhatnak Iszkaszentgyörgyön, mely kétségtelenül történelmi pillanat lesz” – emelte ki Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda vezetője. Read more
aranyipeter  •  Mar 12, 2016

Különleges találkozás a szetukkal a Néprajzi Múzeumban

Különleges, baltikumi vendégek érkeznek a Néprajzi Múzeumba március 19-én. Az intézményt egy kicsinyke, ámde kulturálisan rendkívül aktív finnugor nép, az észtországi szetuk hagyományőrzői keresik fel a 9. Észt Hét keretében. A múzeum látogatói a tematikus nap alkalmával közelebbről ismerhetik meg e különleges népet, ráadásul történelmi pillanatok részesei is lehetnek, mivel ekkora létszámban még nem érkeztek szetu fellépők Magyarországra.


Read more
aranyipeter  •  Feb 12, 2016

Már lehet nevezni a Finnugor Filmfesztiválra

Harmadik alkalommal rendezik meg június 8. és 11. között a Finnugor Filmfesztivált (FUFF), melynek programja a  rövidfilmekre koncentrál. A rendezvénynek ezúttal is a dél-észtországi Tsiistre ad otthont. A filmek nevezési ideje már elkezdődött, emellett önkéntesek és forgatókönyv-írók jelentkezését is várják. Read more
aranyipeter  •  Jan 09, 2016

Magyarországra került a Finnugor Kulturális Főváros jelképe

2016. január 7-én ünnepélyes keretek között átadták a Finnugor Kulturális Főváros jelképét, a faragott madarat, mely harmadik alkalommal került finnugor nyelvet beszélő néphez egy teljes évre. A különleges díjat Iszkaszentgyörgy projektkoordinátora, Waliduda Dániel és a Veszprémi Finn-Magyar Egyesület (VEMAFI) elnöke, Szoboszlai András vehette át az obinitsai szervezőbizottságtól.
Read more
aranyipeter  •  Jul 31, 2015

Két magyar település viselheti 2016-ban a Finnugor Kulturális Főváros címet

Tartu, 2015. július 31. péntek - Először viselhetik magyar települések a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. Iszkaszentgyörgy és Veszprém is olyan színvonalas pályázatot nyújtott be a programra, hogy a zsűri egyhangú döntéssel a cím történetében szintén először, megosztva hirdetett nyertest. 2016-ban így mindkét magyar település viselheti majd a Finnugor Kulturális Főváros címet. A megosztás pontos részleteit az alapító Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) a közeljövőben dolgozza ki. „A kezdeményezés idén földrajzilag az oroszországi finnugor népekre, valamint Magyarországra és a kárpát-medencei magyarságra koncentrált” – emelte ki Sampsa Holopainen, a MAFUN leköszönő elnöke.
Read more
oliver.loode  •  Mar 26, 2015

Mától lehet pályázni a Finnugor Kulturális Főváros címre

Budapest, 2015. március 25., szerda –  Mától magyar falvak, községek és városok is pályázhatnak a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre. A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) szervezésében megvalósuló pályázat idén az oroszországi finnugor népekre, valamint Magyarországra és a kárpát-medencei magyarságra fókuszál. A jelentkezők május végégig nyújthatják be pályázataikat. Tavaly először Veszprém személyében egy magyar város is indult a megmérettetésen és a második helyen végzett az észtországi Obinitsa mögött. 

Read more
oliver.loode  •  Jul 30, 2014  3

Megvannak a 2015-ös Finnugor Kulturális főváros döntősei

Budapest, 2014. július 21. –  A nemzetközi zsűri megnevezte a három legjobb koncepciót a Finnugor Kulturális Főváros 2015-ös győztesének kiválasztására hirdetett pályázaton. A hat jelentkező közül a végső körbe az észtországi Obinitsa, a karéliai Voknavolok, valamint Veszprém jutott be. A döntőben részt vevő települések képviselői Finnországban mutathatják be elképzeléseiket a nemzetközi zsűri, valamint a szervezők előtt. 

Read more
oliver.loode  •  May 04, 2014  3

Finnugor Kulturális Főváros kerestetik!

Az ELTE Bölcsészkarának Finnugor Tanszékén tartották meg április 15-én a Finnugor Kulturális Főváros 2015 pályázati feltételeiről szóló sajtótájékoztatót. Három szervezet – Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN); finn Rokonnépek Barátai Egyesület (Sukukansojen Ystävät ry) és az észt U-Turn – közös felhívására ettől az évtől kezdve magyar falvak és városok is jelentkezhetnek e cím elnyeréséért.

Read more